Monday, August 24, 2015

Bangsatkah bangsa Melayu ?

Pernahkah kita mendengar, terbaca atau melihat orang Melayu menghina agama-agama lain melalui perilaku yang biadap, kurang sopan atau sebagainya? Melayu cukup hormat akan pegangan atau kepercayaan orang lain.

Persoalannya adakah Melayu hanya mahu dan mampu berdiam diri sahaja sekiranya perbuatan-perbuatan biadap terus berlaku dan berleluasa sehingga sampai ke tahap 'cacing cucuk ke mata' atau 'si kaduk naik ke junjung'?

Selain Melayu dan agama Islam dihina, juga hak istimewa Melayu dipersoalkan. Apa yang menjadi masalah dengan hak istimewa tersebut atau ketuanan Melayu? Adakah dengan hak dan ketuanan ini, bukan Melayu merempat dan menjadi hamba? Malah siapa yang lebih hebat hari ini, Melayu yang bergelar tuan atau Cina yang bergelar hamba?

Fakta sejarah jelas membuktikan bahawa Malaysia sebelum ini dikenali dengan Tanah Melayu. Setelah dijajah oleh kuasa asing khususnya British melalui dasar pecah dan perintah serta dasar ekonomi British, Melayu dipinggir dan terpinggir daripada arus kemajuan terutamanya dalam bidang pendidikan dan ekonomi. Kaum asing dibelai dan dibantu manakala Melayu dibiarkan seperti pepatah kera di hutan disusukan, anak di pangkuan mati kehausan.

Sekian lama hak Melayu lebih kurang 500 tahun bukan sahaja dinafikan bahkan dirampas. Salahkah sekiranya hak tersebut dikembalikan secara berperingkat tanpa sedikit pun merampas milik orang lain?

Ramai orang bukan Cina, terutamanya bumiputera, melihat sokongan kaum Cina kepada Pembangkang lebih merupakan sokongan kepada pemerkasaan kuasa politik orang Cina melalui Parti Tindakan Demokratik (DAP)bagi menghakis dan seterusnya menghapuskan apa-apa sahaja keitimewaan bumiputera seperti yang diperuntukkan oleh Perlembagaan Malaysia.

Corak pengundian kaum Cina dan dasar DAP yang dilihat anti segala-galanya yang membabitkan kepentingan bumiputera dan agama Islam merupakan satu petunjuk jelas bahawa sudah wujud gelombang mahu memperkasakan kuasa kaum Cina dalam politik setelah mereka menguasai ekonomi.

Siapakah dipersalahkan jika ada yang menganjurkan slogan 1 Melayu 1 Bumiputera sebagai jawapan kepada pengundian bercorak perkauman sebahagian besar kaum Cina hari ini?

Saya selalu bertanya mengapa bila orang Melayu bercakap soal hak pribumi maka ia dianggap sebagai perkauman, tetapi apabila kaum Cina bercakap soal sekolah Cina, bahasa Cina dan ekonomi kaum Cina tidak dianggap perkauman?

Apakah kempen-kempen politik DAP yang mempertikaikan konsep perkongsian kuasa kerana dipimpin oleh orang Melayu bukan merupakan satu kempen perkauman? Malangnya tiada pula ada akhbar-akhbar milik kaum Cina menganggap kenyataan DAP tersebut sebagai kenyataan berbaur perkauman.

Mengapa apabila ditubuhkan Perkasa maka ia dianggap pertubuhan perkauman, namum ratusan pertubuhan lain yang bersandar dan bertunggakkan kepentingan kaum Cina tidak dianggap perkauman oleh akhbar-akhbar yang dikuasai oleh kaum Cina?

Apakah bukan satu sikap perkauman apabila ada kaum Cina yang menggesa dan mendesak bahasa Melayu dijenamakan semula sebagai bahasa Malaysia? Kononnya, nama bahasa Melayu bersifat perkauman dan menyebabkan mereka merasa tidak selesa dan serasi untuk belajar dan bercakap. Mungkin suatu hari nanti apa sahaja ikon kebangsaan yang ada nama Melayu mahu dihapuskan atas alasan tidak mencerminkan konsep 1 Malaysia.

Jika gerakan ini bertujuan menyatupadukan orang kaum Bumiputera demi menjaga kepentingan bumiputera dan Islam, maka ia tidak harus dianggap agenda perkauman. Ia harus dianggap sebagai satu perjuangan yang sah dan mulia. Namun jika ia bertujuan menyatukan kaum bumiputera bagi tujuan menindas dan menghancurkan kaum Cina maka konsep ini harus dianggap perkauman dan ditentang sehabisnya. Saya sendiri tidak akan bersetuju dengan sebarang konsep menindas dan menghancurkan kedudukan kaum lain.

Ramai juga yang tertanya-tanya apakah kumpulan-kumpulan NGO yang sering menggunakan konsep 1 Malaysia untuk mendesak penghakisan hak-hak bumiputera bukan merupakan satu tindakan perkauman? Mengapa orang Melayu sering dianggap perkauman bila bercakap soal penyatuan Melayu sedangkan kaum lain boleh sahaja bercakap soal penyatuan mereka tanpa bantahan orang Melayu? Bangsatkah bangsa Melayu ?


No comments:

Post a Comment