Sunday, May 29, 2016

Relevankah Belia bawah 30 tahun ?

Saya tertarik kajian yang dijalankan oleh Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu telah mengenalpasti bahawa belia berasa terdapat kekangan untuk mereka menyertakan diri di dalam politik. Hal ini disebabkan kerana kerenah birokrasi dan golongan berumur yang susah untuk menerima pandangan mereka. Selain itu, kajian tersebut juga telah mengenalpasti bahawa belia percaya bahawa mereka mampu memberikan sumbangan berharga terhadap masyarakat kerana mereka mempunyai banyak idea-idea yang berinovasi.

Golongan belia perlu diberi kuasa sebagai agen perubahan yang aktif. Hal ini dapat dilakukan oleh kerajaan dan masyarakat dengan cara memperakui sumbangan-sumbangan belia terhadap negara. Kerajaan dinasihatkan untuk mengalakkan dan memperkenalkan lebih banyak program-program substantif, aktiviti, dan latihan kepada belia untuk mempersediakan mereka menjadi agen transfomatif dan perubahan positif yang aktif. Melalui aktiviti-aktiviti ini, belia dapat membina kemahiran-kemahiran kepimpinan.

Pelaburan di dalam membentuk kemahiran kepimpinan di dalam belia dan remaja adalah merupakan pelaburan untuk masyarakat Malaysia pada masa akan datang. Salah satu jalan untuk memperkembangkan lagi pembangunan kemahiran belia ialah melalui penglibatan di dalam komuniti, penglibatan sivik atau penlibatan di dalam aktiviti-aktiviti sosial.

Sebagai contoh, apabila belia memasuki umur 18 tahun, ada di antara mereka yang akan menyambung pengajian ke peringkat pengajian yang lebih tinggi dan mereka memerlukan bantuan pendidikan daripada kerajaan untuk membantu mereka meneruskan pengajian. Oleh itu, kerajaan telah memperuntukkan RM212 juta untuk sektor kerajaan pada belanjawan 2011 iaitu 2.8% lebih tinggi daripada jumlah yang diperuntukkan pada 2010. Menerusi peruntukkan ini, ia memberikan ruang yang lebih cerah kepada belia untuk menikmati peruntukkan yang diberi (The Star, 2010).

Bagi golongan belia yang berumur 30-40 tahun, kebanyakan daripada mereka telah memasuki alam pekerjaan dan ingin meningkatkan karier mereka. Mereka juga ingin mempunyai kereta dan rumah tersendiri. Oleh itu, kerajaan telah merangka banyak kemudahan kepada mereka seperti Skim Rumah Pertamaku yang telah diperkenalkan oleh kerajaan menerusi belanjawan 2011 khusus kepada belia yang berpendapatan kurang daripada RM 3000 sebulan. Menerusi skim ini, mereka akan diberikan pinjaman 100% tanpa perlu memikirkan mengenai wang pendahuluan sebanyak 10% (The Star, 2010). Oleh itu, ini akan mengurangkan beban mereka dan mereka akan berterima kasih kepada kerajaan. Pada tahap ini tahap kematangan belia adalah amat relevan dalam memacu sebarang kepimpinan belia.

Belia zaman ini seharusnya menyedari kedudukan, kelemahan dan kemampuan mereka. Kesemua itu mesti dijadikan iktibar dan pengajaran untuk mengharungi kehidupan alaf baru ini. Antara persoalan yang perlu mereka jawab adalah ke arah mana hala tuju mereka dalam membawa negara di alaf baru ini. Apakah peranan yang agak signifikan yang mereka mampu sumbangkan kepada agama, keluarga, bangsa dan negara. Bagaimanakah mereka akan mencorakkan senario moral dan sosial negara dalam alaf baru ini. Pencapaian yang bagaimana akan mereka tunjukkan dalam arena pendidikan negara. Sememangnya pencapaian akademik dan ilmu itu sentiasa menjadi ukuran dalam mana-mana masyarakat di dunia ini. Hakikat ini bukan sahaja bertepatan untuk alaf ini yang dikuasai oleh revolusi teknologi maklumat, tetapi telah dibuktikan pada zaman sebelum revolusi industri, malahan juga akan memainkan peranan utama pada masa hadapan nanti. Kecemerlangan ilmu dan penyelidikan itulah yang akan membawa satu-satu masyarakat ke arah kehidupan yang semakin sempurna dan lebih cemerlang. Ilmu dan pengetahuan jugalah yang akan menjadikan satu-satu masayarakat itu dihormati dan disegani sebagai satu masyarakat unggul di dunia. Menyedari akan kepentingan ilmu ini, para belia harus menyedari apakah peranan dan sumbangan mereka dalam merancakkan lagi arus pembangunan ilmu. Apakah mereka mampu untuk mengembangkan lagi ilmu dan pengetahuan yang mereka ada untuk kesejahteraan orang lain atau sekadar menjadi pengguna pasif dan pemerhati sahaja. Dalam era globalisasi ini, tidakkah para belia mempunyai keinginan untuk turut sama menyumbang ke arah pembinaan satu masyarakat dunia yang canggih dan bertamaddun tinggi serta unggul. Mereka tidak harus lupa, dalam ajaran agama Islam juga ada menekankan akan kepentingan ilmu ini. 

Dalam sebuah hadis Rasul Allah S.A.W ada menyebut yang bermaksud ‘sekiranya kamu inginkan akhirat, hendaklah dengan ilmu, jika kamu inginkan dunia, hendaklah juga dengan ilmu, dan jika kamu inginkan kedua-duanya, hendaklah juga dengan ilmu.’
 
Di samping itu, para belia juga harus berperanan sebagai agen yang mampu untuk membimbing masyarakat ke arah kebaikan dan kesejahteraan. Sememangnya mereka amat perlukan bimbingan dari golongan yang lebih dewasa, tetapi pada masa yang sama mereka juga perlu membimbing diri mereka sendiri. Mereka mesti mempunyai inspirasi dalaman diri mereka bahawa mereka adalah sebagai seorang pemimpin yang bertanggungjawab ke atas diri, rakan, keluarga dan bangsa, serta agama dan negara sendiri. Walaupun bukan semua orang itu boleh menjadi pemimpin kerana batasan masa dan peluang, tetapi dengan latihan dan pendidikan, mereka boleh menjadi pemimpin yang baik. Untuk para belia, antaranya mereka boleh menjadi pemimpin kepada rakan-rakan mereka sebagai pembimbing. Bimbinglah rakan sendiri supaya tidak terus dibelenggu oleh masalah ketagihan dadah yang sudah terlalu kronik, supaya meninggalkan perlumbaan motor haram, perjudian, arak, gangsterism, perlakuan sumbang dan pelbagai lagi. Dalam agama Islam sendiri, membimbing manusia ke arah kesejahteraan dan kebaikan adalah satu tuntutan yang wajib dilaksanakan. Ini bertepatan dalam Al Quran, surah Ali Imran ayat 110 yang bermaksud:

‘Kamu adalah sebaik-baik golongan untuk umat manusia kerana menyeru kepada kebaikan dan menghalang kejahatan, serta beriman kepada Allah’.

Pada umumnya, peranan para belia masa kini dan akan datang sudah pasti akan menjadi lebih mencabar kemampuan dan ketahanan mereka. Sebagai pewaris negara di masa hadapan, mereka mesti memperlengkapkan diri sendiri dengan pelbagai kelengkapan dan persediaan yang secukupnya umpama para pejuang yang sentiasa berlatih bagi menghadapi musuh di medan perjuangan. Seterusnya, bagi menghadapi semua ini, adalah menjadi tanggungjawab mereka untuk mendidik pemikiran dan sikap supaya menjadi lebih positif dan proaktif. Untuk menjadi proaktif, idealisme dan keazaman yang tinggi amatlah perlu.

Saya tertarik pandangan yang mengatakan umur 40 tahun untuk golongan belia yang diaplikasi di Malaysia ketika ini sudah tidak sesuai kerana mereka yang berumur 30 tahun ke atas sudah terlalu berusia untuk menerajui mana-mana persatuan belia.

Adakah tujuan awalkan had umur ini kepada 30 tahun adalah bagi membolehkan proses kematangan rakyat di negara ini akan menjadi lebih awal ? Adakah alasan negara lain mereka yang berumur 40 tahun sudah menjadi pemimpin negara tetapi di negara kita golongan ini baru hendak menjadi ketua persatuan belia.

Ada yang membandingkan bahawa pemimpin di Malaysia perlu menjadi seperti di Kanada seperti Justin Trudeau apabila menjadi Perdana Menteri paling muda di dunia. Beliau baru dilantik menjadi pemimpin negara Kanada selepas memenangi pilihan raya dengan menumbangkan Stephen Harper yang telah menjadi Perdana Menteri selama hampir 10 tahun. Kemenangan yang tidak dijangkakan ini telah membuatkan anak bekas Perdana Menteri lagenda, Pierre Elliott Trudeau turut mengembalikan negara Kanada yang konservatif berpuluh tahun menjadi liberal. Jika melihat sejarah, beliau anak bekas Perdana Menteri lagenda, Pierre Elliott Trudeau yang telah di asah bakat kepimpinan oleh ayahnya.

Di Malaysia sendiri telah terbukti Dato' Seri Najib  adalah pemimpin muda yang menjadi Menteri Besar Pahang pada umur 29 tahun .Adakah relevan membandingkan had umur belia dengan sifat kepimpinan?  Bagaimana pula nasib pemimpin yang naik daripada jalanan  ? Persoalannya dengan adakah kerajaan sendiri mengambil kira dasar peremajaan parti yang di gembar-gemburkan? Cuba lihat barisan kepimpinan adakah selari dengan dasar yang mereka laungkan acapkali bila ingin mengambil hati belia.

Adakah tidak drastik  dasar belia di turunkan secara mendadak sehingga umur 30 tahun atau perlu melalui fasa pertama bermula dengan umur 35 tahun seperti negara maju Singapura di mana belia mereka di iktiraf umur 35 tahun. Kajian terperinci perlu di buat agar pertubuhan belia tidak terkubur secara halus dan tanpa batu nisan.

Apakah kerajaan bersedia menyediakan platform pada golongan bawah 40 tahun untuk bersuara ? Apakah tujuan kewujudan parlimen belia yang berumur bawah 30 tahun ini di lihat relevan dan sudah cukup matang dalam memimpin belia atau sekadar sebagai tetamu di program-program politik dan majlis tertentu sahaja. Kenapa kerajaan tidak memperkasakan Parlimen Belia bawah 30 tahun tanpa menyentuh pertubuhan belia yang lain? Agenda Belia adalah agenda negara. Belia adalah aset terpenting negara. Saya tertarik kata Profesor Doktor Yusuf Al-Qardhawi ;

"Apabila kita hendak melihat wajah negara pada masa hadapan, lihatlah generasi mudanya pada hari ini, sekiranya golongan muda pada hari ini adalah daripada kalangan yang berakhlak dan berhemah tinggi, tentunya negara kita pada masa hadapan menjadi sebuah negara yang aman makmur tetapi jika keadaan adalah sebaliknya, maka bersedialah untuk berhadapan dengan kemungkinan buruk yang akan berlaku." 

Adakah kerajaan sudah bersedia melihat generasi belia akan datang terhimpit akibat ideologi kematangan  kepimpinan melalui umur belia di sekat atau terus mengikut arus ombak yang hanya meninggalkan buih-buih di lautan ?1 comment:

  1. Halo semuanya!!! Nama saya MRS LISA Brown dari USA. Saya telah scammed oleh berbagai Internet pemberi pinjaman internasional, dan saya kehilangan saya sulit mendapatkan uang berjumlah di 18,170USD. Suatu hari ketika saya sedang browsing melalui internet saya tersandung pada kesaksian Mary Earl yang juga scammed dan akhirnya mendapat terkait dengan perusahaan pinjaman legit yang disebut Beacon Chambers Grup di mana ia akhirnya mendapat pinjaman, jadi saya memutuskan untuk menghubungi perusahaan pinjaman yang sama dan aku diberi pinjaman tanpa drama. Menghemat waktu Anda semua drama dan kontak Beacons Chambers Group hari ini di: mgjockers@beaconschambers.com Catatan; setiap pemberi pinjaman kredit menggunakan email gratis seperti yahoo, gmail, hotmail scammers. Awas. Jangan menghubungi mereka.

    ReplyDelete