Tuesday, September 8, 2015

Adakah Pengkhianatan akan berulang?

Sifat dengki khianat pembesar empayar Melaka yang bernama Pateh Karma Vijaya berketuruan Jawa dan dua keturunan Keling Si Kitul dan Raja Mendeliar Melaka jatuh ditawan oleh Portugis pada tahun 1511.Adakah sejarah ini akan berulang? Pateh Karma Vijaya telah memfitnah Hang Tuah kononnya dia telah melakukan perhubungan sulit dengan gundik Sultan dan Sultan tanpa usul periksa terus menghukum bunuh Hang Tuah dan akibatnya Melaka hilang seorang pahlawan Melaka dan pengikut-pengikutnya yang setia dan handal seperti Hang Jebat dan lain lain.
Portugis mulanya datang ke Melaka untuk berdagang. Mereka meminta tanah untuk didirikan gudang. Melihat cara diplomasi yang baik antara Bendahara dan Portugis. Kitul mula berdengki. Kitul memfitnah Bendahara menerima suapan berbentuk kalung dari Portugis kepada Sultan. “Kita perlu menjalin hubungan baik dengan saudagar India dan Cina untuk mendapatkan maklumat yang kita perlukan. Tetapi jauhi saudagar Arab dan Melayu kerana mereka tidak akan mahu memberikan kerjasama,” kata De Sequeira. Portugis mula percaya orang seperti Kitul boleh beri kejayaan kepada Portugis di Melaka.

De Sequeira (juragan kapal Portugis) pulang semula ke Portugis dan meninggalkan anak anak kapalnya membina gudang di Melaka. Lama-kelamaan, gudang itu bertukar bentuk menjadi kubu. Bila disedari ianya kubu, gudang Portugis dibakar dan diserang oleh Melaka. Portugis menjadi marah dan mengutus angkatan perang menyerang Melaka.
Angkatan laut Portugis yang pertama menyerang Melaka diketuai oleh Gonzalo Pereira. Dengan kekuatan tujuh buah kapal, sepuluh buah gali panjang dan tiga belas buah fusta, angkatan Gonzalo Pereira ini tidak sempat menginjak kaki ke bumi Melaka kerana kehandalan Tun Hasan Temenggung dan kebijaksanaan Bendahara Melaka. Portugis gagal. Namun Portugis yang pada awalnya hanya datang berdagang pada 1509, mula mencari titik kelemahan kerajaan Melayu Melaka.

Siapa yang Portugis gunakan untuk pecah belahkan orang Melayu ketika itu? Pelbagai bangsa dari Arab, Parsi, Gujerat, Cina berdagang di Melaka pada ketika itu. Yang menjadi tali barut kepada kerajaan Melayu Melaka ialah Datuk Syahbandar Melaka iaitu Raja Mendeliar (keturunan Keling, peranakan India Singapura). Portugis tahu konflik antara Sultan dan Bendahara. Sultan berkenan dengan Tun Fatimah, tetapi Bendahara mengahwinkan cepat cepat anaknya dengan Tun Ali, tunangan Tun Fatimah. Hubungan Sultan dan Bendahara bertambah kusut akibat Tun Fatimah.
Untuk menyemarakan lagi konflik, api fitnah ditambah untuk mengusutkan lagi hubungan Sultan dan Bendahara. Seorang saudagar bernama Nina Sura Dewana pergi menghantar wang suap kepada Bendahara untuk melindungi kedainya. Bendahara menerima wang suap itu.
Perkara ini diketahui oleh Si Kitul (seorang lagi Keling). Si Kitul memberitahu Raja Mendeliar bahawa Nina Sura Dewa telah merasuah Bendahara. Kitul dan Raja Mendeliar kemudian membuat konspirasi menjatuhkan Bendahara. Mereka berdua berpakat menggunakan Laksamana Koja Hasan (seorang yang sangat dipercayai Sultan) untuk mendapat peluang mengadap Sultan. Raja Mendaliar menyatakan Bendahara sedang membuat singgahsana yang bersalut emas dan merancang untuk merampas takhta Sultan.

Mendengarkan cerita Raja Mendeliar, Sultan tanpa usul periksa lagi terus menitahkan Tun Sura Diraja dan Tun Indera untuk membunuh Bendahara. Tanpa usul periksa, fitnah Kitul dan Mendeliar terus dipercayai Sultan. Turut dibunuh ialah Tun Hasan Temenggung, Seri Nara Diraja dan Tun Ali. Emas Bendahara diangkut ke Istana, Tun Fatimah diambil menjadi isteri Sultan. Melaka hilang Bendahara yang bijak mentadbir negeri dan panglima perang yang mengalahkan serangan pertama Portugis.

Pada awal Julai 1511, Melaka diserang pula oleh armada Portugis yang diketuai oleh Alfonso De’ Albuquerque. Baru sahaja angkatan perang Portugis sampai, Sultan Mahmud Syah telah mengutus utusan naik ke kapal Portugis menyatakan bahawa orang yang bersalah (Bendahara) membakar gudang Portugis sudah dihukum bunuh. Sultan minta berdamai, tetapi Portugis meminta agar tawanan Portugis dibebaskan. Sultan gagal membebaskan tawanan. Akhirnya sesudah serangan selama sepuluh hari sepuluh malam, Melaka akhirnya jatuh ke tangan Portugis. Akibat percayakan cakap Mendeliar dan Kitul (Keling), Sultan telah membunuh Bendahara Tun Mutahir dan Laksamana Melaka. Akhirnya, bila orang Melayu Melaka berpecah dan bergaduh sesama sendiri akibat mengejar pangkat,emas dan perempuan, orang luar mengambil kesempatan menjajah negeri Melayu.

Dulu emas yang dikejar, sekarang yang dikejar ialah pangkat,pingat dan projek. Fitnah,tohmahan dan khianat sesama Melayu dan tamak haloba makan keliling sesama kroni sudah menjadi kebiasaan pada kebanyakan pemimpin Melayu sekarang. Ada juga yang tebal bersifat macam Pateh Karma Vijaya,Si Kitul, Raja Mendeliar, Nina Chatu dan Utimutiraja.
Jika kita tidak mengambil pengajaran, suatu hari kita akan diajar oleh sejarah kita sendiri. Moga kita semua dijauhkan dari sifat Si Kitul dan Raja Mendeliar.

Apakah akan berulang sejarah kejatuhan ini pada tahun 2015? Berapa ramaikah Melayu yang sanggup pertahankan maruah bangsanya sendiri? Janganlah disebabkan fitnah, kerajaan Melayu jatuh sekali lagi.Malaysia masih bernasib baik tidak jatuh akibat angkara perdana menterinya iaitu Tun Abdul Razak,Tun Hussein,Tun Dr Mahathir,Tun Abdullah dan terakhir Dato' Najib Razak? Adakah kes Pemimpin Tertinggi Melayu khianat Melayu terbesar sejak kejatuhan Empayar Melaka akan berulang? Sanggupkah Parti Keramat Melayu mengkhianati Melayu?


No comments:

Post a Comment