Wednesday, July 8, 2015

Mana maruah pemimpin dan rakyat ?

Situasi iklim politik negara hari ini seram sejuk dibuatnya. Fitnah, tuduh menuduh dan hasut menghasut semakin menular tanpa mempedulikan natijah yang bakal menimpa kepada bangsa dan negara. Rakyat yang tidak berdosa hari ini disajikan dengan cerita-cerita yang meloyakan berbaur fitnah, tuduh-menuduh dan pelbagai hasutan yang tidak diambil ikhtibar oleh ahli-ahli politik yang taksub membabi buta semata-mata kepentingan mereka dan kuasa. Paling dukacita situasi politik meloyakan ini hanya melibatkan orang Melayu yang beragama Islam saja.

Budaya politik hanyir dan meloyakan ini nampaknya menjadi medan baru bagi mereka yang gilakan kuasa. Tindakan ahli-ahli politik hari ini seolah-olah mereka sudah hilang pertimbangan dan kewarasan serta tidak lagi menggunakan akal yang dianugerahkan Allah dengan sempurna sehingga agama dipertaruhkan sebagai agenda untuk berkuasa.

Al-Quran dan Hadis tidak lagi menjadi rujukan dan pedoman, sebaliknya digunakan sebagai elemen dan batu loncatan demi kuasa. Manakala sikap suka memfitnah dan kebencian sesama bangsa sendiri yang ada dalam diri orang menjadi amalan yang jelas boleh menghancur dan menggangu-gugat keamanan dan kekuatan umat Islam. Hari ini orang Melayu dipersendakan manakala ada pihak hanya mampu tersenyum gembira akan kebodohan segelintir sikap orang-orang Melayu yang suka mencela dan mengaibkan sesama mereka.

Sekali sekala kita hendaklah melihat sejarah akan natijah akibat menularnya budaya dan gejala politik hanyir dan meloyakan ini. Tentu ahli-ahli politik yang memperjuangkan agama Islam boleh menterjemahkan ayat-ayat dalam Al-Quran dan Al-Hadis mengenai kisah-kisah sejarah akibat sikap penyakit fitnah dan mengadu-domba kepada bangsa Melayu beragama Islam. Lihat bagaimana sejarah Islam dan runtuhnya Kerajaan Islam dan umat Islam khasnya apabila membelakangi agama kerana gejala fitnah dan hasutan menjadi darah daging.

Betul ke apa yang mereka katakan ini? Atau pun hanya sekadar kepentingan politik semata-mata?

Bagaimana pula dengan akuan bersumpah yang di buat oleh Raja Petra? Sebagai orang Islam apakah tindakan beliau memfitnah isteri Perdana Menteri berhubung isu pembunuhan Altantuya tidak mengaibkan seseorang dan tidak berdosa? Inikah manusia-manusia yang perlu kita sanjungi dan menyokong membabi buta apa yang dikatakannya. Persoalannya kenapa beliau enggan mendedahkan nama sumber pemberi maklumat tentang penglibatan Rosmah dalam pembunuhan.

Betul ke Anwar akan menghapuskan Dasar Ekonomi Baru (DEB) yang telah 30 tahun dilaksanakan? Jika benar, nescaya ia boleh menggugat kedudukan orang Melayu untuk mencapai seperti apa yang dinikmati sekarang. Bacalah dan hayatilah wahai bangsa Melayu akan kenyataan Anwar dalam majalah Asia Inc, Asian Business Asian Views terbitan bulan Mei-Jun 2014. Renungi dan ambilah ikhtibar akan perjuangan Anwar. Kerana hilang sokonganlah beliau meraih simpati antarabangsa. Menjaja dan memburukan nama negara di persada antarabangsa sehingga beliau sanggup menjatuhkan maruah bangsanya sendiri. Semata-mata agenda politiknya untuk menjadi Perdana Menteri.

Nampaknya walaupun pilihan raya sudah berlalu, namun ahli-ahli politik masih leka dengan mainan politik demi kuasa. Sepatutnya agenda pembangunan negara dalam memastikan rakyat jelata menikmati kemakmuran negara dijadikan agenda utama. Bukannya adu domba dan fitnah yang semakin melata bermaharajalela. Fikirlah masa depan bangsa dan agama bukannya hanya pandai manis berkata, rakyat terbiar negara tergadai. Jika agenda pembangunan negara tergendala semata-mata adu domba dan fitnah menjadi agenda, tersungkurlah kemakmuran negara, hancurlah bangsa. maka ketawalah mereka-mereka melihat bangsa kita membunuh sesama kita hanya kerana gilakan kuasa.

Semoga Allah menunjukkan kebenaran atas spekulasi 1MDB , GST dan agar perbalahan dua orang gergasi politik dapat di selesaikan dengan segera. Matawang kita jatuh merudum , harga komoditi jatuh teruk dan pembangunan yang dilaksanakan adakah memberi kesan positif pada rakyat. Bajet berjuta adakah sampai kepada rakyat ? Anda sendiri boleh nilaikan. Salah siapa ?

Jangan biarkan rakyat melukut di tepi gantang. Hidup Melayu biarlah hidup yang bermartabat !


No comments:

Post a Comment